Vi håller oss runt 60- talet

Jag och min kompis Ammi , Annmarie Arve, som bodde på samma våningsplan som jag gjorde. Hennes Mamma och min Mamma umgicks mycket. Ammi hade två bröder Mikael och Henrik. De hade en Pappa som jag var rädd för . När Mamma & Pappa var på middagar, ja... sådant som "Fina Familjen" var så bra att gå på, kunde jag få sova över hos dem.  Jag avskydde det när deras Pappan var hemma ...
Ammi följde med oss ofta till Korsnäsgården där man spelade in TV-programmen och vi var där och lekte.
Jag tror att denna Lappmössa fick min Mamma att känna att hon delade med sig av sitt Norrland till mig...  Men helt ok...

 
Jag har tagit kort med kameran på målningen och satte en ram på den från instagram .... ;) Denna målning gjorde Harald Wiberg till mig när vi satt på bron på Korsnäsgården. den är målade på en tapet och så ville han veta om jag visste hur hus tomten såg ut. Denna tomte finns nu överallt på koppar, fat , vykort mm hos Bing & Gröndal bland annat.  Det Lilla huset man ser var ett utedass med massa fina och roliga teckningar som han gjort. Hur olika personer såg ut när de satt på dasset och bajsade. Dasshumor kallat.... Huset som är större och är i bild var som en gäst stuga med jordkällare. Jordkällaren hade en speciell lukt och var lite små läskig....
 
 
En liten del av mitt porslin ... jag tycker det är vackert och inga pengar direkt men finns inte och köpa om man inte hittar dem på ex Tradera. 
 
 
 
Godnatt i morgon är de dax att arbeta ....Ingen ro ingen vila  :D
 
Lotta
 
 
 
 
_
 

Mamma i den fina Familjen....

Hon hette Eva Hermansson (1922-09-25 - 1993 -11-07) och hade då Engelska sjukan som det kallas för. I dag äter alla små barn AD-droppar så de slipper detta. Mamma var väldigt ung när hon träffade min Pappa Gert , som militär i Boden, på ett postkontor, där hon arbetade  Hon brukade ofta nämna denna fras som pappa tydligen raggat upp henne med i luckan :
- Kan Damen säga vad ett 5-öres frimärke kostar? Så enkelt var det att få igång  den Lilla Norrländska flickan för ett mer än 50 års långt äktenskap... 
Enligt vad min Mamma sa så var Morfar emot detta äktenskap,trots  5 egna barn + 6 "lånade barn". En pojke med 10 små systrar ( Mamma var yngst) Men eftersom hon vart gravid hade de inget att säga ( för så var de ju på den tiden) så  min bror anlände knappt 2 månader efter giftemålet.
 
Denna  "sexiga sak"  handsydd och vissa få sömmar på maskin, köpt på MEA i Stockholm
 Min mamma måste ha varit väldigt liten eftersom hon i 7-8:de månaden hade  denna  på sin Bröllopsnatt stl (42?) knappt 3 dm i midjan. ( var väldigt smal pga Engelska sjukan) Jag fick nämligen den visad av min Mamma då hon var som sjukast i sin cancer, innan hon dog. Varför jag har behållt den vet jag inte riktigt. Jag skulle aldrig komma i den själv men den är gjord helt i nylon/silke tråd .( som nylonstrumporna, fast inte lika töjbar som strumporna  är i dag 2013) 
 
MEA, eller Militärekiperingsaktiebolaget som hela namnet lydde, grundades 1883 som en postorderfirma för militärer. Med tiden utvecklades MEA till ett riktigt varuhus och inhystes i ståtliga lokaler vid Norrmalmstorg i Stockholm. Varuhuset blev känt för sin eleganta stil och sin vackra trappa som slingrade sig upp genom våningarna. När skyltfönstren under 1930- och 1940-talen upplevde sin storhetstid och dekoratör- och skyltningstävlingar anordnades regelbundet, var det oftast MEA som knep förstapriset.
Under hela MEAs historia var man ett aktiebolag med mycket spritt ägande. Stamkunderna själva ägde nämligen varsin aktiepost, vilket berättigade till en kraftig rabatt på varuhusets - Vi handlade ofta där kommer jag ihåg. Mamma sa ofta att vi skulle köpa Katja of Sweden-kläder. Tydligen fint och exklusivt.1985 gick dock det anrika företaget i konkurs och därefter stängde man för gott.

"Begreppet hemmafru uppkom under 1920-talet då det användes som motsats till yrkeskvinna. Livliga diskussioner förekom om kvinnas roll i samhället, om hennes rätt till utbildning och arbete samt om hennes betydelse för barnuppfostran och familjen. En vanlig inställning var mer konservativ och att då acceptera dåtidens könsroller som självklara ,men att förespråka olika typer av förbättringar för hemarbetande kvinnor.  Man ansåg att kvinnans uppgift var att sköta hemmet, uppfostra barnen och ge den arbetande mannen stöd och vila." Jag tror nog att min Mamma och Pappa hörde till den konservativa grupperingen. Samtidigt som Mor Eva ( som pappa alltid sa) tyckte att hon  mera var en Lyxhustru i allra högsta grad.  Pappa var nog en lite mansgris när allt kommer omkring - men en ganska snäll sådan iallafall.
 
I dagens Sverige då de flesta kvinnor utbildar sig och förvärvsarbetar talar man inte längre om att vara hemmafru utan om att vara föräldraledig ( mammaledig, och för mannen pappaledig).  Hemmafruar är inte längre frekvent förekommande.
 
 

På Lidingö hade vi  ju ett fint litet torg med Normalms ( som senare blev ICA) , Ljungbergs ( där man kunde köpa ex. färg, nagelack, leksaker m.m) Barberare , forograf,bank, post, Konsum, Konditori.  Damfrisseringen låg vid Illerbacken  och där träffades dessa Fruar på Lördagar och fixade sina hår med pappeljotter m.m

 jag har lånat en bild på hur det kunde se ut ....
Även här en lånad bild
Men så där fina var de i håret jämt och ständigt. Det var på Illerbacken min Mamma tillät ett jätte stort övergrepp på min självkänsla bland annat. Jag hade jätte långt hår , men hatade få vatten i ögonen vid hårtvättningen. Förmodligen krigade vi rejält om detta. Min Mamma hade antagligen inget tålamod utan satte mig hos Frissan, som fick klippa mig korthårig som Anita Lindblom  Fa-an vad jag minns detta - jag grät och grät -satt med spegeln i handen och bara grät. En hel jäkla sommar i mitt 6-7 åriga liv försvann i tårar över mitt vackra långa hår.
 

 såkommer jag
 
Jag = en mini Anita . men jag tror inte att Mamma och Pappa visste vilken "Tuff Brud" de skulle få under min uppväxt.... men om det var i någon "lyxförpackning" de vet jag inte riktigt.....
Ska lägga ut lite privata kort i nästa gång...
Godnatt
Lotta
 
 
 
 
 

Kontakten mellan generationer........

 
 
 
På 1960-talet var det som sagt väldig skillnad på vuxna och barn, inte minst när det gällde kontakter mellan generationerna. Vuxna tilltalades med tant och farbror, barn neg och bockade. De flesta herrar bar hatt. I skolan reste sig eleverna när magistern eller fröken kom in. Det hölls morgonbön med skolorgel, psalmer och sedelärande berättelser. Saken var den att man hade regler för hur saker och värderingar  skulle vara i vuxenvärlden och som man lärde barnen.  Det gamla jordbrukssamhället föll sakta ihop, alltfler människor flyttade in till städerna och Sverige fick en ny, nationell flygplats, Arlanda. Lennart Hyland satte sig till rätta i snurrstolen vid sitt skrivbord i tv-studion i oktober 1962.”Hylands hörna” hade sänts i radio, men nu skulle konceptet utvidgas och överföras till televisionen.Sverige skulle få sin första riktiga talk show. (Första provsändning 1954  var ett program som  hette ”En skål för televisionen”.) Pappa och Lennart med familjer umgicks flitigt genom åren.
Oscarsson klär av sig efter att ridit in på en häst i rustning
 
Det var i Hylands Hörna , Annandag jul 1966, som Per Oscarsson nakenchockade svenska folket när han klädde av sig på bästa sändningstid och gav en lektion i sexualkunskap, . Jag var liten då men minns hur våran telefon ringde och ringde . Pappa sa att vi inte fick svara i telefonen för nu var Sverige arga för att farbrorn på TV klädde av sig i kalsonger... Observera han var aldrig naken. Tittarstormen blev oerhörd. Vart fanns polisen?, undrade t ex en insändarskribent i Aftonbladet dagen därpå. Per Oscarsson var otroligt snuskig, menade en annan. Han uppträdde som en ful gubbe. Att TV visar något sådan i Hörnan är förskräckligt. Det är synd om Lennart Hyland sa någon oxå. Men Oscarsson fick också uppmuntrande tillrop. Någon ansåg att det bara var moralkärringar som förfasade sig över Oscarssons uppträdande. Bland de positiva uttryck som förekom i insändarna märktes  befriande, underbart och störtskönt.

Men sanningen är att Lennart visste inget om vad Oscarsson skulle göra . Men eftersom Pappa hade ansvar för detta så skrek folk i telefonen en massa saker och vi fick dagen efter byta telefon nummer två gånger. Vart fanns klagomuren på den tiden? Jo hos producenter och ansvariga på TV. Man liksom bara ringde hem till dem och skällde. Ibland kunde det bara vara att man tyckte att ex. Nisse på nyheterna hade fel slipps så ringde våran telefon. Jag kunde som liten ibland svara och fick då skäll av någon. Jag har vissa minnen , bland annat när pappa och Beppe Wolgers gjorde morgon programen för barn ex jul morgon  Så hade man avsnitt från Tom Sawyers äventyr , en roman av Mark Twain från år 1876. Boken handlar om den unge och frimodige pojken Tom. Då ringde Katarina Taikon, mera känd från Katitzi-böckerna; hem till oss flera ggr och menade att detta var en serie som var rasistisk mot zigenare ( som hon själv var). Pappa var aldrig rasistisk på något sätt, men serien stopppade han oxå. Bjöd senare Katarina T på lunch . Tydligen vart det bra sen.Men jag var rädd, ingen brydde sig att jag hade svarat när denna kvinna skrek och skällde att hon skulle göra en massa hemska saker med "Engströms Familj" och jag lyssnade när Mamma & Pappa diskuterade det.  Än i dag kan jag känna denna rädsla och tror att den sitter kvar när det gäller kvinnor i stora klänningar.....  Min rädsla är nog inte så mycket Zigenare utan mera finska brytningen med stora kjolar som jag kopplat ihop film och röst sedan dessa dagar som liten  ;)

 , Katarina Maria Taikon-Langhammer, född Taikon 29/7-32   död 30/12-95. Hon såg snäll ut  och stred för Romers rättigheter. En bra kvinna antagligen   :D

 

 

Ha en bra dag

Lotta