Deborah Tannen som ...

.........som skrivit en bok om mor-dotter-samtalen.Ingen annan relation väcker så starka känslor som den mellan mor och dotter. Allt från den djupaste kärlek till den starkaste ilska.
Ett samtal mellan mor och döttrar är ju inte bara de ord som sägs just då utan det har en lång historia. Så det vi säger till varandra i en viss situationsom tolkas därför inte bara efter de ord som sägs just då utan som summan av alla samtal som vi fört under många år.
Hos både mor och dotter finns en längtan efter att bli sedd och älskad och accepterad för den man är. Och en undran – finns där , om än omedveten, - är jag tillräckligt bra ?
Enligt Deborah Tannen så överskattar de den andres inflytande och underskattar sitt eget. Speciellt döttrarna inser inte vilken makt de utövar när de blir vuxna och kan glesa ut samtalen till sin mamma eller hålla inne med information om viktiga saker som händer i deras liv.
Under tonårstiden vill döttrarna lossa banden och det är naturligt att moderns ”makt” över dottern minskar ju äldre dottern blir. Men i tonåren kan man ju inte självklart släppa dem helt. Som Mamma har man ju varit en idol som ibland blir en fiende. Det är inte lätt ska man veta. Och inte heller lätt att sluta behandla sin dotter som ett barn just då.

"Viktigast av allt för modern är att inte bli utestängd ur sin dotters liv. Här spelar samtalet stor roll, större än i mäns relationer med sina söner menar Tannen. Kvinnor är sedan barnsben vana vid att skapa närhet via småprat, delande av detaljer ur vardagen.
Råd och annat kan uppfattas fel så det krävs finkänslighet på gränsen till balansgång ibland. "
Döttrarna kan ju även korrigera avståndet mellan sig och mamman genom hur ofta hon ringer, avståndet hon väljer att bo på eller hur mycket hon berättar.....
Tannen visar också på många bra exempel på goda – och starka – band mellan mödrar och döttrar. Band som finns kvar även efter moderns död.

Jag tänker att man har en vänskap och kärlek till varandra, där man stöter och blöter problem, glädje , frustation, upplevelser och massa annat under många långa år. Har man byggt det väl så ska nog det hålla när det blåser.
Grattis Malin som fyller år i dag. Jag älskar dig .
kram
Mamma

#1 - - Anonym:

Vad fint! Jag älskar dig Mamsen! ❤️

Svar: Jag älskar dig med. Grattis en en gång på födelsedagen
Lotta